Πώς θα μάθω αν έχω και τί έχω;

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις από HPV συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.

Ανευρίσκονται στον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Για τον εντοπισμό των αλλοιώσεων, ο γιατρός αρχίζει πάντοτε με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Μετά, αποφασίζει ποιες επιπλέον εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν. Στην περίπτωση αλλοιώσεων, οι εξετάσεις που βοηθούν είναι το τεστ Παπανικολάου, η κολποσκόπηση (με ή χωρίς λήψη βιοψίας) και η αναζήτηση των HPV-DNA με μοριακές τεχνικές. Υπάρχει πιθανότητα, προκειμένου να διευκρινιστεί διαγνωστικά ένα πρόβλημα, να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης, απόξεση ενδοτραχηλικού σωλήνα ή και απόξεση ενδομητρίου.

Όταν υποψιαζόμαστε ή γνωρίζουμε την ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων, ξέρουμε πού και πώς πρέπει να τις αναζητήσουμε. Όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, ο κίνδυνος εστιάζεται στα επιθήλια που καλύπτουν τον τράχηλο (κυρίως στο μεταπλαστικό και στο αδενικό επιθήλιο). Πρέπει να ελέγξουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες περιοχές. Όταν παίρνουμε τεστ Παπανικολάου, συλλέγουμε κύτταρα από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου και τον ενδοτραχηλικό σωλήνα (πλακώδη, μεταπλαστικά και αδενικά κύτταρα). Όταν κάνουμε κολποσκόπηση προσπαθούμε να ελέγξουμε την επιφάνεια και την αγγείωση αυτών των επιθηλίων. Αν εντοπιστούν ύποπτες περιοχές, λαμβάνονται τμήματα ιστού (βιοψίες) για εξέταση στο μικροσκόπιο (ιστολογική εξέταση).

Η αναζήτηση των HPV με μοριακές τεχνικές (HPV τεστ, τυποποίηση με PCR) γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και συνήθως σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Σε μικρότερες ηλικίες (ειδικά γύρω στα 20) δεν έχει νόημα η αναζήτηση των HPV. Οι νεαρές γυναίκες καταστέλλουν γρήγορα τις μολύνσεις αυτές χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα. Λόγω συχνών αλλαγών σεξουαλικών συντρόφων, τα περισσότερα κορίτσια γύρω στα 20 ανευρίσκονται θετικά σε κάποιους HPV, αλλά δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον διηθητικούς καρκίνους. Στις μικρές ηλικίες ο προληπτικός έλεγχος ρουτίνας γίνεται μόνο με το τεστ Παπανικολάου, εάν όμως τεθεί υποψία υψηλόβαθμης προκαρκινικής αλλοίωσης, τότε θα προχωρήσουμε σε κολποσκόπηση.

Είναι αυτονόητο, ότι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, σώζει ζωές. Στις ΗΠΑ, που εφαρμόστηκε μαζικά το τεστ Παπανικολάου, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε θεαματικά (από 38 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες ετησίως στη δεκαετία του ’50, σε 8 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες στη δεκαετία του ’90).