Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης από HPV;

Είναι γνωστό ότι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συνδέονται αιτιολογικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και με άλλους καρκίνους.

Για το λόγο αυτό οποιαδήποτε γυναίκα θορυβείται μόλις μαθαίνει ότι έχει μολυνθεί από HPV και θέλει να γνωρίζει εάν ο ιός της έχει προκαλέσει πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει για να διαφυλάξει την υγεία της.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης από HPV; 

Οι εξετάσεις που διαθέτουμε είναι οι εξής: 

1. HPV τεστ

Με το HPV τεστ γίνεται ανίχνευση του DNA ή του mRNA των HPV με μοριακές τεχνικές, σε υλικό με κύτταρα που συλλέγονται από τον τράχηλο της μήτρας.

Εάν το HPV τεστ αποβεί θετικό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο ή προκαρκινική αλλοίωση. Μπορεί να υπάρχει μόνο μια απλή λοίμωξη. Πρέπει όμως να κάνετε και τις υπόλοιπες εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γυναικολόγος για διευκρινιστεί τι ακριβώς έχετε.

Συνήθως χρειάζεται να υποβληθείτε σε κολποσκόπηση και ενδεχομένως σε λήψη βιοψιών.

2. Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου είναι κυτταρολογική εξέταση. Εξετάζονται στο μικροσκόπιο κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον τράχηλο της μήτρας.

Στα κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας μπορεί να διαγνωστούν:

  • Λοίμωξη από HPV (LSIL, CIN1)
  • Προκαρκινικές αλλοιώσεις (HSIL, CIN2, CIN3, AIS)
  • Διηθητικός καρκίνος

Η διάγνωση που προκύπτει από την εξέταση των κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου δεν είναι πάντοτε ακριβής. Επειδή η λήψη των κυττάρων γίνεται από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να υποκρύπτονται σοβαρότερες αλλοιώσεις στον τράχηλο και το τεστ Παπανικολάου να μην τις ανιχνεύει. 

Αυτός είναι ο λόγος που μετά από ένα “ύποπτο” τεστ Παπανικολάου ακολουθεί κολποσκόπηση.

3. Κολποσκόπηση

Με την κολποσκόπηση μπορεί να εξεταστεί ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και καρκίνος.

Εάν στην κολποσκόπηση βρεθούν ύποπτες αλλοιώσεις, λαμβάνονται βιοψίες.

Υπάρχει πιθανότητα, προκειμένου να διευκρινιστεί διαγνωστικά ένα πρόβλημα, να χρειαστεί να γίνουν εκτός από τις βιοψίες κατά την κολποσκόπηση:

  • αφαίρεση ενός τμήματος από τον τράχηλο της μήτρας
  • απόξεση ενδοτραχηλικού σωλήνα 
  • κλασματική απόξεση μήτρας

 

Τι συμπτώματα θα έχω, ώστε να πάω για εξετάσεις; 

Οι λοιμώξεις από HPV συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις από HPV συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Εντοπίζονται στον προληπτικό έλεγχο.

Πώς μπαίνει ο HPV στη ζωή μιας γυναίκας;

Ας δούμε το παράδειγμα μιας υγιούς γυναίκας που πηγαίνει στον γυναικολόγο της για την ετήσια προληπτική εξέταση. 

Ο γιατρός την εξετάζει και τη διαβεβαιώνει πως τα βλέπει όλα καλά. 

Την ενημερώνει, ότι πήρε κύτταρα από τη μήτρα της για τεστ Παπανικολάου και ότι σε μια εβδομάδα θα έχει το αποτέλεσμα του τεστ. 

Μια εβδομάδα αργότερα, της τηλεφωνεί και της λέει, ότι τα κύτταρα της μήτρας της βρέθηκαν μολυσμένα από τον ιό των  κονδυλωμάτων – τον HPV. 

Της συστήνει να κάνει ένα HPV τεστ, για να δει, εάν η μόλυνση έχει προκληθεί από HPV υψηλού κινδύνου.

Μια άλλη υγιής γυναίκα πηγαίνει στο γιατρό, επειδή παρατήρησε «κάτι σαν ελιές» στο δέρμα των γεννητικών της οργάνων. Ο γιατρός την εξετάζει και της λέει ότι είναι κονδυλώματα και οφείλονται σε κάποιον ιό που λέγεται HPV.

Μόλις ακούγονται οι λέξεις του γιατρού «ιός HPV»,  «κονδύλωμα», αρχίζουν οι ερωτήσεις, επειδή οποιαδήποτε σύγχρονη γυναίκα θορυβείται.

Θυμάται, ότι τα τελευταία χρόνια ακούει συνέχεια για ιούς κονδυλωμάτων, που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στη μήτρα και σε άλλα όργανα. 

Θυμάται, ότι άκουσε πως κυκλοφόρησε και εμβόλιο, το οποίο όμως εκείνη δεν έχει κάνει.

Τι πρέπει να γίνει μετά;

Ακολουθεί μια σειρά από εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γυναικολόγος σας.

  • Γυναικολογική εξέταση
  • HPV τεστ
  • Κολποσκόπηση 
  • Βιοψίες

Θεραπεύονται οι προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV;

Βεβαίως και θεραπεύονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζεται η γονιμότητα των γυναικών. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεραπεία να γίνει από εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από τα βιβλία του Αλέξανδρου Μορτάκη:

mortakis books

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.