Τι είναι το HPV DNA Test;

Τι είναι το HPV τεστ;

 • Είναι μια εξέταση που μας πληροφορεί, εάν υπάρχουν ογκογόνοι HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, σε τέτοια ποσότητα (ιικό φορτίο) που να σημαίνει ότι δημιουργούν λοίμωξη
 • Χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Ανιχνεύει τη λοίμωξη από τους ογκογόνους HPV. Αυτή η επιμένουσα ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τους ογκογόνους HPV αποτελεί την αρχή για καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας.
 • Η λήψη του HPV τεστ γίνεται όπως και η λήψη του τεστ Παπανικολάου.

Πότε πρέπει να γίνεται HPV DNA τεστ;

Χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πιο αναλυτικά:

 1. Το HPV τεστ συνιστάται για μαζικό προληπτικό έλεγχο των ασυμπτωματικών γυναικών (ηλικιών >25 ετών).
 1. Για παρακολούθηση ασθενών μετά από χειρουργική αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων και
 1. Για περαιτέρω έλεγχο αμφιλεγόμενων κυτταρολογικών ευρημάτων στο τεστ Παπανικολάου (πχ κατηγορία ASCUS).

Πως λαμβάνεται το HPV Τεστ;.

Όπως λαμβάνεται και το τεστ Παπανικολάου. Εισάγεται ένα βουρτσάκι στο έξω τραχηλικό στόμιο, περιστρέφεται για συλλογή υλικού και μετά τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο και αποστέλλεται στο εργαστήριο.

Στις περιπτώσεις εκείνες, που το τεστ Παπανικολάου έχει ληφθεί με τη μέθοδο συλλογής σε υγρό (Thin Prep), η εξέταση για αναζήτηση DNA από HPV γίνεται από το υγρό, που έχει μείνει στο φιαλίδιο, μετά τον αποχωρισμό των κυττάρων για εξέταση στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, αφού δεν χρειάζεται να επισκεφθεί η ασθενής για δεύτερη φορά το γιατρό για λήψη νέου υλικού.

Τεστ ΠαπανικολάουHPV τεστ
Ανιχνεύει άτυπα κύτταρα στον τράχηλο της μήτραςΑνιχνεύει λοίμωξη από ογκογόνους HPV στον τράχηλο της μήτρας

Υπάρχουν διαφορετικά HPV τεστ; 

Ναι, υπάρχουν. 

 • Παράγονται από διαφορετικές εταιρείες, αλλά βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία.
 • Συνιστάται βέβαια να χρησιμοποιούνται μόνο αυτά που έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά και έχει αποδειχθεί η αξιοπιστία τους. 
 • Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμοί (όπως π.χ. ο FDA) εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις για τα τεστ που θεωρούνται κατάλληλα.

Πιθανά αποτελέσματα του HPV τεστ και τι σημαίνουν; 

 • Αρνητικό: Σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν ογκογόνοι HPV
 • Θετικό: Υπάρχουν ογκογόνοι HPV
 • Θετικό: για συγκεκριμένο τύπο (HPV16 ή HPV18 ή άλλους)

Συχνές ερωτήσεις για το HPV Τεστ

Εάν βγει θετικό το HPV τεστ, σημαίνει ότι έχετε κάτι σοβαρό; 

Όχι πάντοτε. 

 • Τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα σε γυναίκες μικρών ηλικιών, πρόκειται για απλή λοίμωξη. 
 • Όμως, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες ο έλεγχος που γίνεται, μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα, αποκαλύπτει προκαρκινικές αλλοιώσεις και σε λίγες περιπτώσεις καρκίνο.

Μπορεί να γίνει το HPV τεστ μαζί με το τεστ Παπανικολάου; 

 • Ναι μπορεί να γίνουν μαζί HPV τεστ και τεστ Παπανικολάου (ο συνδυασμός των δύο εξετάσεων ονομάζεται «διπλό τεστ»). 

Ποιά εξέταση γίνεται μετά από ένα θετικό HPV τεστ; 

Μετά από ένα θετικό HPV τεστ συνήθως γίνεται κολποσκόπηση.

Υπάρχουν HPV τεστ που δείχνουν και τον τύπο του ιού; 

Ναι, υπάρχουν HPV τεστ, τα οποία μας πληροφορούν, εάν υπάρχει μόλυνση ειδικά από τον HPV16 ή από τον HPV18 ή άλλον HPV υψηλού κινδύνου.

Τυποποίηση HPV Τεστ

Τι είναι η τυποποίηση του ιού με PCR;

Είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για την ανίχνευση του DNA του HPV. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Polymerase Chain Reaction (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Με τη μέθοδο αυτή ανιχνεύονται ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιού (10 DNA).

Με την PCR μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένο τύπο ή τύπους HPV, που υπάρχουν στο δείγμα. Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα, αφού γνωρίζουμε π.χ. ότι η επιμένουσα λοίμωξη από HPV-16 έχει στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πιθανότητα καρκινογένεσης  περίπου 20%.

Σε ποιες περιπτώσεις, θεωρείται καλό να γίνεται αναζήτηση του DNA των επικίνδυνων HPV, με μοριακές τεχνικές;

Σε μερικές περιπτώσεις (έχει γίνει σύσταση από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) θα ήταν ιδανικό να αναζητηθεί η ύπαρξη ιϊκού φορτίου από επικίνδυνους HPV (HPV τεστ), όπως:

 • Σε περιπτώσεις αμφιβόλου τεστ Παπανικολάου, όπως κατηγορία ASCUS (ανεύρεση κυττάρων στο τεστ, που δεν είναι φυσιολογικά, αλλά δεν μπορούν να ταξινομηθούν με σαφήνεια και σε μια συγκεκριμένη παθολογική ομάδα). Στην περίπτωση αυτή, εάν δεν είναι εφικτή η κολποσκόπηση, θα βοηθούσε να αναζητήσουμε HPV-DNA. Οι μελέτες έχουν δείξει, ότι αν το HPV-test αποβεί θετικό, είναι απαραίτητο να γίνει κολποσκόπηση, αφού είναι πιθανό να βρούμε αλλοιώσεις SIL.
 • HPV τεστ, μόνο του ή σε συνδυασμό με τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας των 30 ετών. Το όριο αυτό δεν είναι αυστηρό, αλλά βασίζεται στο εξής σκεπτικό: στις μικρές σχετικά ηλικίες, η αλλαγή συντρόφων είναι πολύ συχνή και η ανεύρεση ακόμη και των επικίνδυνων HPV είναι συνήθης. Επίσης, σε μικρές ηλικίες είναι μικρός και ο κίνδυνος καρκινογένεσης. Συνήθως, όμως, μετά την ηλικία των 30 ετών, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μονογαμικές σχέσεις. Αυτό συνεπάγεται, ότι προηγούμενες μολύνσεις από HPV πρέπει να έχουν κατασταλεί (συνήθως μια διετία είναι αρκετή για να κατασταλεί η μόλυνση από ένα συγκεκριμένο τύπο). Με βάση αυτό το σκεπτικό, μια γυναίκα μεγαλύτερη των 30 ετών, που έχει τα τελευταία χρόνια μόνιμο σύντροφο, δεν δικαιολογείται να φιλοξενεί ιϊκό φορτίο από επικίνδυνους HPV. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θεωρείται πιθανό να υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις

Καλό θα ήταν να υπογραμμισθεί, ότι η χρήση των μοριακών τεχνικών, για τον έλεγχο ρουτίνας κοριτσιών και νεαρών γυναικών, που δεν έχουν παθολογία στο τεστ Παπανικολάου, είναι υπερβολή και πρέπει να αποτρέπεται. Είναι πολύ φυσικό π.χ. μια γυναίκα 19 ετών να φιλοξενεί κάποια DNA από επικίνδυνους HPV. Εάν δεν έχει κυτταρολογικές αλλοιώσεις, η ανεύρεση του ιού θα προκαλέσει περιττό άγχος και θα δημιουργήσει κακή ψυχολογική κατάσταση, όπως κάθε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τι ασφάλεια προσφέρει ο συνδυασμός τεστ Παπανικολάου και HPV-τεστ σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών;

Προσφέρει πολύ υψηλά ποσοστά ασφάλειας. Έχει αποδειχθεί, ότι εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά, τότε η πιθανότητα να ξεφύγει CIN3 είναι μόλις 1%.

Χωρίς να έχει επίσημη ένδειξη, το HPV τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Εάν δεν ανιχνευθεί HPV-DNA στο 6μηνο ή στο έτος από την αφαίρεση της αλλοίωσης, έχει αποδειχθεί ερευνητικά, ότι η πιθανότητα υποτροπής είναι μικρή. Βέβαια, οι ασθενείς που έχουν ιστορικό με HSIL (CIN 2, 3) ούτως ή άλλως πρέπει να παρακολουθούνται, λόγω πιθανότητας υποτροπής των αλλοιώσεων.

HPV τεστ: Ομιλία στο σεμινάριο κολποσκόπησης (Αθήνα – Χίλτον 2019)