Αλλοιώσεις σε κόλπο, αιδοίο, περίνεο και πρωκτό

Προκαρκινικές αλλοιώσεις αντίστοιχες με αυτές του τραχήλου της μήτρας (CIN), έχουμε στον κόλπο (VAIN – Vaginal Intraepithelial Neoplasia), στο αιδοίο (VIN – Vulvar Intraepithelial Neoplasia) και γύρω από τον πρωκτό (PAIN – PeriAnal Intraepithelial Neoplasia). Υπάρχει και ο όρος PIN (Penile Intraepithelial Neoplasia) για τις αλλοιώσεις στο πέος.

Μόνο για τον τράχηλο της μήτρας έχει μελετηθεί επαρκώς η φυσική ιστορία των προκαρκινικών αλλοιώσεων και είναι γνωστά τα ποσοστά εξαλλαγής τους σε καρκίνο. Οι αλλοιώσεις VAIN, VIN, PAIN και PIN δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Από αυτές, οι αλλοιώσεις βαθμού ΙΙΙ (όταν όλο το πάχος του επιθηλίου καταλαμβάνεται από άτυπα κύτταρα) θεωρείται, ότι πρέπει να θεραπεύονται.

Οι αλλοιώσεις υψηλού βαθμού στον κόλπο είναι σχετικά σπάνιες σε σχέση με τη συχνότητα ανεύρεσης αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Οι αλλοιώσεις του κόλπου ονομάζονται διεθνώς VAIN (από τα αρχικά των λέξεων Vaginal Intraepithelial Neoplasia). Ο εντοπισμός τους γίνεται μόνο με το κολποσκόπιο. Αλλοιώσεις VAIN πρέπει να αναζητούνται στον κόλπο γυναικών που έχουν ιστορικό CIN-2, 3 ή έχουν αφαιρέσει τη μήτρα τους λόγω CIN-2, 3 ή καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Επειδή υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων από HPV σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα, συνιστάται έλεγχος σε κάθε περίπτωση με ιστορικό μόλυνσης από ογκογόνους HPV. Επομένως, οι γυναίκες με ανάλογο ιστορικό (ιδιαίτερα ιστορικό HSIL) πρέπει να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου, ακόμη και μετά από υστερεκτομή.

Στο αιδοίο, οι αλλοιώσεις χαρακτηρίζονται με τα αρχικά VIN (Vulvar Intraepithelial Neoplasia). Παλαιότερα, γινόταν ταξινόμηση αντίστοιχη με αυτή των CIN στον τράχηλο της μήτρας. Από το 2004 συμφωνήθηκε να θεωρούνται προκαρκινικές μόνο οι αλλοιώσεις VIN-3 και να ονομάζονται απλώς VIN. Οι ελαφρύτερες αλλοιώσεις αποδείχθηκε, ότι συνήθως υποχωρούν. Έχει σημασία η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλοιώσεων VIN. Γνωρίζουμε, ότι οι μισοί καρκίνοι αιδοίου αναπτύσσονται σε έδαφος λοίμωξης από ογκογόνους HPV και οι άλλοι μισοί σε έδαφος χρόνιων δερματοπαθειών (κυρίως λειχήνα).

Οι αλλοιώσεις στο δέρμα, συνήθως, είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες εντοπίζονται μόνο με τη βοήθεια κολποσκοπίου. Γενικά, συνιστάται να γίνεται έλεγχος με τη βοήθεια κολποσκοπίου σε ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα και στην περιοχή του πρωκτού σε περιπτώσεις, που υπάρχει υποψία για HSIL.

Οι αντίστοιχες προκαρκινικές αλλοιώσεις στην περιπρωκτική περιοχή ονομάζονται διεθνώς PAIN (Peri-Anal Intraepithelial Neoplasia) και στον πρωκτικό σωλήνα AIN (Anal Intraepithelial Neoplasia). Απαντώνται, κυρίως, σε παθητικούς ομοφυλόφιλους και συχνότερα, σε όσους έχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής (κυρίως πάσχοντες από AIDS).

Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με αλλοιώσεις από HPV;

Η λοίμωξη από τους HPV σπανίως προκαλεί συμπτώματα. Οι ασθενείς με οξυτενή κονδυλώματα συνήθως αντιλαμβάνονται τις αλλοιώσεις, όταν γίνουν ορατές ή μπορούν να ψηλαφηθούν. Μερικές φορές μόνο, αισθάνονται κνησμό. Επίσης, περιπτωσιακά, αισθάνονται κνησμό οι ασθενείς με VIN. Οι αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, ακόμη και οι προκαρκινικές, δεν έχουν καμιά συμπτωματολογία.

Στην απλή κλινική εξέταση είναι ορατά μόνο τα εξωφυτικά κονδυλώματα, που είναι καλοήθη. Επίσης, μερικές προκαρκινικές αλλοιώσεις αιδοίου (VIN) είναι ορατές (εμφανίζονται με λευκό, ροζ ή γκρι χρώμα και ξεχωρίζουν από το φυσιολογικό δέρμα της περιοχής), όπως και οι σπάνιες σχετικά περιπτώσεις προχωρημένων διηθητικών καρκίνων, που εμφανίζονται σαν προπέτειες στο δέρμα και εξελκώσεις.

Όπως συμπεραίνεται, από αυτά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο και στο αιδοίο), συνήθως, δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Κατά κανόνα, εντοπίζονται μόνο με τον προληπτικό έλεγχο.