Υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση

Ένα πολύ σπάνιο αλλά δυσίατο νόσημα

Τι είναι υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση;

Πρόκειται για νόσημα στο οποίο εμφανίζονται θηλώματα στους αεραγωγούς σωλήνες του αναπνευστικού συστήματος (κυρίως λάρυγγα και δευτερευόντως στο υπόλοιπο αναπνευστικό). Τα θηλώματα αυτά μπορεί να κλείσουν τους αεραγωγούς, με κίνδυνο για τη ζωή. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο επειδή τα θηλώματα υποτροπιάζουν μετά από τη θεραπεία.

Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο αναπνευστικό από τη μύτη μέχρι τον πνεύμονα. Όμως στο 95% των περιπτώσεων υπάρχουν αλλοιώσεις στο λάρυγγα. Η τραχεία αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη εστία εντόπισης και ακολουθεί η εντόπιση θηλωμάτων στους βρόγχους).

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται και πόσο συχνά;

Συναντάται σε παιδιά νεώτερα των πέντε ετών αλλά και σε ενήλικες (συνήθως στην τέταρτη δεκαετία της ζωής). Στα παιδιά η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 3.5-4 έτη, ενώ στους ενήλικες 35-40 έτη.

Η συχνότητα της νόσου είναι πολύ μικρή. Στις ΗΠΑ περιγράφονται ετησίως γύρω στα 1000 περιστατικά.

Πού οφείλεται η αναπνευστική θηλωμάτωση;

Αιτιολογικοί παράγοντες είναι οι HPV 6 και 11 (πιο συχνά ανευρίσκεται ο HPV 11). Σε σπάνιες περιπτώσεις ανευρίσκονται οι HPV 16 και 18.

Οι αλλοιώσεις στα παιδιά αποδίδονται σε μόλυνσή τους περιγεννητικά. Η μόλυνση του νεογνού κατά τον φυσιολογικό τοκετό θεωρείται ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης. Φαίνεται όμως ότι και η καισαρική τομή δεν προστατεύει κατά 100%. Τα πιο πολλά περιστατικά σε παιδιά αφορούν πρωτότοκα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό από νεαρές μητέρες.

Οι αλλοιώσεις στους ενήλικες πιθανολογείται ότι οφείλονται σε σεξουαλική μετάδοση των HPV.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι:

  1. Βράχνιασμα ή αλλαγή στη φωνή
  2. Αίσθηση πνιγμού
  3. Αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό
  4. Βήχας
  5. Δύσπνοια
  6. Συριγμός κατά την αναπνοή

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με εύκαμπτο ενδοσκόπιο (λαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση). 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία συνίσταται στην καταστροφή των αλλοιώσεων με laser ή κρυοθεραπεία ή μικροαπόξεση σε συνδυασμό με αντιικά φάρμακα. Όμως οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι συχνές. 

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η νόσος χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη στα μικρά παιδιά. Συχνά απαιτείται διατομή της τραχείας (τραχειοτομή) για να εξασφαλιστεί η αναπνοή.

Σε ένα μικρό ποσοστό (3-5%) οι αλλοιώσεις μπορεί να εξαλλαγούν και να εμφανιστεί πλακώδες καρκίνωμα.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Η πρόληψη γίνεται με εμβόλιο που καλύπτει από τους HPV 6 και 11. Θεωρείται σκόπιμο να εμβολιάζονται κορίτσια και αγόρια πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Έτσι αποτρέπεται η μόλυνση της μελλοντικής μητέρας από τους συγκεκριμένους HPV και η μετάδοσή τους στα νεογνά της. Με τον εμβολιασμό πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών προλαμβάνεται και η αναπνευστική θηλωμάτωση στους ενήλικες.