Το σεξ και η αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Πόσες μέρες μετά τον τοκετό μπορώ να έρθω σε επαφή;

Το χρονικό διάστημα αποχής από τις σεξουαλικές επαφές δεν είναι αυστηρώς οριοθετημένο. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε 4-6 εβδομάδες ώστε να μπορέσει το σώμα να επανέλθει από τον τοκετό, είτε αυτός είναι φυσιολογικός είτε με καισαρική τομή.

Συγκεκριμένα, οι πιθανές ρήξεις στον κόλπο ή το περίνεο και η περινεοτομή που συχνά διενεργείται κατά τον φυσιολογικό τοκετό αποτελούν τραύματα που πιθανόν να μολυνθούν κατά την επαφή.

Αντιστοίχως, στην καισαρική τομή, το χειρουργικό τραύμα χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο επούλωσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του γυναικολόγου σας, ο οποίος θα σας εξετάσει μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό και θα σας συμβουλέψει αναλόγως.

Πώς επηρεάζεται η εμπειρία της επαφής από τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία από την πλευρά της γυναίκας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Συγκεκριμένα,

  • οι τομές/ τραυματισμοί στη γεννητική περιοχή ή η καισαρική τομή ίσως κάνουν την επαφή επώδυνη τον πρώτο καιρό
  • η παρουσία κολπικής αιμόρροιας είναι αναμενόμενη για λίγες μέρες μετά τον τοκετό
  • στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού, τα μυικά τοιχώματα του κόλπου θέλουν τον χρόνο τους για να επανέλθουν και κατά συνέπεια η επαφή μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση σε σχέση με πριν
  • οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την ύγρανση του κόλπου
  • κατά την περίοδο του θηλασμού οι μαστοί ίσως είναι αρκετά ευαίσθητοι έως και επώδυνοι
  • οι συναισθηματικές μεταβολές είναι φυσικό επόμενο των ορμονικών αλλαγών, της σωματικής κούρασης,και του στρες που υφίσταται μια νέα μητέρα και αναπόφευκτα επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία.

Πώς μπορεί να ανακτηθεί η σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό;

  • Πάρτε το χρόνο σας. Είναι απολύτως φυσιολογική η οποιαδήποτε ανασφάλεια τη στιγμή της πρώτης επαφής.
  • Υιοθετήστε στάσεις που βρίσκετε πιο ανώδυνες. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να πάρετε ένα ήπιο αναλγητικό πριν την επαφή.
  • Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη ευαισθησία στο στήθος, δοκιμάστε να θηλάσετε ή να αντλήσετε το γάλα πριν την επαφή. Μπορείτε επίσης να φοράτε ένα σουτιέν θηλασμού κατά τη διάρκεια της επαφής.
  • Εάν η λίπανση του κόλπου δεν επαρκεί χρησιμοποιήστε κάποιο λιπαντικό τζελ με βάση το νερό.
  • Αρχίστε να εφαρμόζετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους Kegel για να βοηθήσετε τα μυικά τοιχώματα του κόλπου να επανέλθουν μετά τον φυσιολογικό τοκετό.

Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορεί να μείνω έγκυος;

Είναι πολύ πιθανό να μείνετε έγκυος σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τον τοκετό, ακόμα και αν θηλάζετε ή δεν έχει επανέλθει η περίοδός σας.

Συγκεκριμένα, η αντισύλληψη πρέπει να αρχίζει από τις 3 εβδομάδες μετά τη γέννα.

Πότε θα επανέλθει η περίοδός μου;

Στην περίπτωση που δεν θηλάζετε, η περίοδος μπορεί να έρθει στις 6 εβδομάδες από τον τοκετό. Στην περίπτωση που θηλάζετε μπορεί να έρθει όταν κάποια στιγμή αραιώσει ο θηλασμός. Ακόμα, όμως, και να μην έχει έρθει, μπορεί να έχει γίνει ωορρηξία και να μείνετε έγκυος, καθώς αυτή προηγείται 2 εβδομάδες της περιόδου.

Ποιες οι μέθοδοι αντισύλληψης στις οποίες μπορώ να καταφύγω;

  • Το προφυλακτικό είναι μια αρκετά ασφαλής μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα
  • Το συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι (οιστρογόνα και προγεσταγόνα) μπορείτε να το αρχίσετε στις 6 εβδομάδες εφόσον δεν θηλάζετε, ή μετά τους 6 μήνες στην περίπτωση που θηλάζετε
  • Το χάπι μόνο με προγεσταγόνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε 3 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ανεξαρτήτως θηλασμού
  • Το ενδομήτριο σπείραμα αποτελεί μια ασφαλή λύση με μεγάλη διάρκεια. Μπορεί να τοποθετηθεί είτε άμεσα (εντός 48ώρου από τη γέννα), είτε μετά από 4 εβδομάδες
  • Το χάπι της επόμενης ημέρας – αν και δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης, παρά μόνο λύση ανάγκης- μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως θηλασμού μετά την έναρξη των επαφών

Όποια και αν είναι η μέθοδος που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να σας καθοδηγήσει βάσει των δικών σας αναγκών.

Επιμέλεια κειμένου:

Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Βιβλιογραφία:

ncbi.nlm.nih.gov , nhs.uk , mayoclinic.org , uptodate.com