Κατάθλιψη και σεξουαλική ζωή

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές σχέσεις σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική ασφάλεια που νιώθουμε στη συνεύρεση με τον σύντροφό μας και να εξαφανίσει την ερωτική επιθυμία και ικανοποίηση.

Τα βασικά προβλήματα που προκαλεί η κατάθλιψη σε σχέση με το σεξ είναι,

  • Έλλειψη απόλαυσης. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι δεν αντλούν χαρά από πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες απολάμβαναν.
  • Αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία. Σε μια περίοδο κρίσης της ερωτικής ζωής του ζευγαριού, που συχνά μπορεί να συμβεί, το καταθλιπτικό άτομο θα νιώσει ανεπαρκές και υπαίτιο για το όποιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αποφεύγει την επαφή ακόμα περισσότερο.
  • Μειωμένη ενέργεια. Το αίσθημα κόπωσης είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κατάθλιψης και παραμένει ακόμα και όταν το άτομο κοιμάται περισσότερες ώρες. Κατά συνέπεια, τόσο η ερωτική διάθεση όσο και η σωματική αντοχή μειώνεται.
  • Δυσκολία ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι νιώθουν πως δεν αξίζουν την αγάπη των άλλων, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών.

Εάν αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω τρόπους για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή,

  • Αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής. Μία από τις βασικές κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι αναστολείς υποδοχής της σεροτονίνης (SSRIs) φαίνεται πως μειώνει τη λίμπιντο και καθιστά πιο δύσκολο τον οργασμό και στα δύο φύλα. Στους άντρες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Με την καθοδήγηση του ψυχιάτρου σας μπορείτε να δείτε το ενδεχόμενο αλλαγής ή προσαρμογής της αγωγής σας.
  • Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία. Προσπαθήστε να βρείτε τις ρίζες του προβλήματος μέσω της ψυχοθεραπείας. Συζητώντας και κατανοώντας τα συναισθήματά σας θα μπορέσετε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
  • Επισκεφθείτε τον σεξολόγο. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορείτε να αντιμετωπίσετε μαζί με το σύντροφό σας τα όποια προβλήματα υπάρχουν κατά την επαφή και να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση σας.

Πηγές- webmd.com
Επιμέλεια κειμένου – Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας