Τι μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία

1) Στρες

Κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες στρες. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει στην περίπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Το στρες γύρω από τη δουλειά, το σπίτι, την οικογένεια συμβαίνει στον καθέναν μας. Αυτό που θα βοηθήσει είναι το να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και να το κρατάμε σε υγιή επίπεδα.

2) Προβλήματα με το σύντροφο

Ειδικά για τη γυναίκα, το αίσθημα τις οικειότητας είναι πολύ σημαντικό για τη σεξουαλική διέγερση. Και για τα δύο φύλα, μετά από έναν τσακωμό, σε περιπτώσεις κακής επικοινωνίας, όταν νιώθουν προδομένοι ή δεν έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον υπάρχει πρόβλημα στην ερωτική τους ζωή.

3) Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί να χαλαρώσει και να αυξήσει τη λίμπιντο. Όμως, η υπέρ του δέοντος κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

4) Διαταραχές ύπνου

Πηγαίνεις για ύπνο πολύ αργά ή ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί; Υποφέρεις από αυπνίες ή από επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου; Οτιδήποτε επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και επομένως προκαλεί κόπωση έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία.

5) Τα παιδιά

Όταν γίνεσαι γονιός δε μειώνεται η λίμπιντο απαραίτητα, όμως γίνεται πλέον δύσκολο να περάσεις χρόνο με το σύντροφό σου. Προσπαθήστε να εντάξετε στο πρόγραμμα κάποια ώρα μες στη μέρα για τους δυο σας.

6) Ορισμένα φάρμακα

Κάποια φάρμακα όπως τα παρακάτω μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας για σεξουαλική επαφή. Αυτά είναι ορισμένα:

αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, χημειοθεραπευτικά, φάρμακα για τον HIV, η φιναστερίδη. Η αντικατάσταση κάποιου φαρμάκου με ένα άλλο ή η αλλαγή της δόσης, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σας, μπορεί να βοηθήσει.

7) Η εικόνα που έχει κανείς για το σώμα του

Είναι πιο εύκολο να έχεις διάθεση για σεξ όταν νιώθεις άνετα με το σώμα σου. Ακόμα και αν είσαι σε προσπάθεια απώλειας βάρους και εκγύμνασης, αποδέξου το σώμα σου όπως είναι αυτή τη στιγμή. Αν ο σύντροφός σου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, φρόντισε να του την ανεβάσεις.

8) Στυτική δυσλειτουργία

Οι άντρες με προβλήματα στύσης έχουν συχνά άγχος για τις επιδόσεις τους και αυτό μειώνει την επιθυμία τους για επαφή. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πρόβλημα αντιμετωπίσιμο με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση.

9) Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο. Όσο οι άντρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής πέφτουν.

10) Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας από τα οποία αντλούμε ευχαρίστηση. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Μιλήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα.

11) Εμμηνόπαυση

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης. Η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά την επαφή παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πηγή: webmd.com