Τι μπορεί να προκαλέσουν οι HPV στους άνδρες;

Βάσει Συχνότητας

  1. παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις,
  2. οξυτενή κονδυλώματα,
  3. προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους

Οι παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις στο πέος δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Λέγονται υποκλινικές επειδή δεν μπορεί να τις διακρίνει ούτε ο γιατρός στην απλή κλινική εξέταση. Διαρκούν συνήθως λίγους μήνες και μετά καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πιθανό να υποτροπιάσουν.

Ένα ποσοστό 1-3% του ανδρικού πληθυσμού θα εμφανίσει οξυτενή κονδυλώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη.

Στους άνδρες προκαρκινικές αλλοιώσεις από HPV έχουν περιγραφεί στο πέος και στην περιοχή του πρωκτού.

Ο καρκίνος του πέους είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ένα μεγάλο ποσοστό (80%) από τους καρκίνους του πέους συνδέονται αιτιολογικά με μόλυνση από ογκογόνους HPV. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται κάθε χρόνο περίπου 600 καρκίνοι πέους. Λόγω της σπανιότητας της νόσου δεν συνιστάται προληπτικός έλεγχος ρουτίνας. Όμως, στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις στο πέος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να θεραπεύονται.

Σε παθητικούς ομοφυλόφιλους οι HPV υψηλού κινδύνου προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο στον πρωκτικό σωλήνα. Ποσοστό 90% των καρκίνων πρωκτού αποδίδονται στους HPV. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο για καρκινογένεση ευρίσκονται οι ασθενείς AIDS λόγω της ανοσοκαταστολής. Γίνονται προσπάθειες να καθιερωθεί προληπτικός έλεγχος ρουτίνας, με εξετάσεις ανάλογες με αυτές που γίνονται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Οι HPV υψηλού κινδύνου ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στις περιοχές στόματος, φάρυγγα και λάρυγγα (περιγράφονται ως καρκίνοι κεφαλής-τραχήλου). Ανακαλύφθηκε ότι στο 25% των καρκίνων στις περιοχές αυτές ανευρίσκονται DNA των συγκεκριμένων HPV. Οι καρκίνοι κεφαλής-τραχήλου δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί. Αιτιολογικοί παράγοντες εθεωρούντο πάντοτε το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Εάν όμως δεχθούμε ότι έστω και ένα μέρος από τους καρκίνους αυτούς μπορεί να οφείλεται στους HPV, αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή θα μπορούσαν να προληφθούν με προληπτικό εμβολιασμό για τους HPV στα αγόρια.