Μπορούν οι ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο HPV;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφασίσετε εάν είναι κατάλληλο για εσάς

Η λοίμωξη από τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σήμερα. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης από HPV υποχωρούν από μόνες τους με παρακολούθηση χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, σε μερικές περιπτώσεις επιμένουν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν παθήσεις όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή ορισμένους τύπους καρκίνου (στη πλειοψηφία καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού).

Τα καλά νέα: Υπάρχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη των μολύνσεων από HPV και επομένως, των καρκίνων που σχετίζονται με αυτούς. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet» τον Νοέμβριο του 2021 το επιβεβαιώνει: Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο HPV οδήγησε σε σημαντική μείωση στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όταν χορηγήθηκε σε κορίτσια στην εφηβεία. Το εμβόλιο συνιστάται για όλους αγόρια και κορίτσια έως 26 ετών — αλλά τι γίνεται εάν έχετε μεγαλύτερη ηλικία;

Τι είναι το εμβόλιο για προστασία από τους HPV;

Το εμβόλιο HPV που είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, με το εμπορικό όνομα Gardasil 9, χορηγείται σε δύο δόσεις μέχρι την ηλικία των 15 ετών και σε 3 δόσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Προστατεύει από τη μόλυνση από 9 HPV ιούς καθώς και από τις παθήσεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
  • Προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο και στο αιδοίο
  • Καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου
  • Καρκίνος πέους
  • Καρκίνος πρωκτού
  • Καρκίνος του στοματοφάρυγγα (καρκίνος στο πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών)

Σε ποια ηλικία πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο HPV;

Το HPV εμβόλιο συνιστάται για παιδιά, εφήβους και ενήλικες ηλικίας 9-26 ετών. Οι γιατροί συνιστούν τα παιδιά να εμβολιάζονται πριν από την ηλικία των 11-12 ετών για μεγαλύτερη προστασία.  Όσο νωρίτερα κάνει κάποιος το εμβόλιο, τόσο το καλύτερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεότεροι οργανισμοί παράγουν πολύ περισσότερα αντισώματα  και επειδή σχεδόν κανένα παιδί δεν έχει εκτεθεί στους HPV σε αυτή την ηλικία. Δεδομένου ότι τα εμβόλια προσφέρουν πρόληψη και όχι θεραπεία, το εμβόλιο HPV θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό εάν κάποιος έχει ήδη εκτεθεί στον ιό.

Μπορούν οι ενήλικες άνω των 26 ετών να κάνουν το εμβόλιο HPV;

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες το εμβόλιο μπορεί να γίνεται και σε μεγαλύτερους ενήλικες (μέχρι 45 ετών) που βρίσκονται στον κίνδυνο νέων μολύνσεων. Μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν το εμβόλιο θα έχει οφέλη για εσάς.

Αναστασία Μορτάκη

Ιατρός, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας

Πηγές:

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/hcp/recommendations.html

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet

Διαβάστε περισσότερα