Ποια φάρμακα ή ουσίες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η ποδοφυλοτοξίνη, η ιμικουιμόδη και το τριχλωροξικό οξύ. Οι δύο πρώτες εφαρμόζονται από την ίδια τη γυναίκα, ενώ το τριχλωροξικό οξύ εφαρμόζεται από τον γιατρό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη.

Ποδοφυλοτοξίνη

Χρησιμοποιείται σε διάλυμα ή σε κρέμα. Εφαρμόζεται τοπικά στα κονδυλώματα, δύο φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες. Στη συνέχεια γίνεται διακοπή για τέσσερις ημέρες και επαναλαμβάνεται η θεραπεία για τρεις ημέρες. Συνήθως γίνονται 3-4 επαναληπτικά θεραπευτικά σχήματα. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η χρήση μικρού καθρέπτη. Για το διάλυμα
συνήθως χρησιμοποιείται βαμβακοφόρος στειλεός, ενώ η κρέμα απλώνεται με το δάχτυλο. Μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος της περιοχής.

Κρέμα με ιμικουιμόδη (imiquimod)

Αυτή η κρέμα καταστρέφει τα κονδυλώματα αλλά έχει και ανοσοδιεγερτική δράση. Προκαλεί απελευθέρωση ιντερφερόνης και άλλων ουσιών τοπικά, ενισχύοντας την τοπική ανοσία του οργανισμού. Η κρέμα εφαρμόζεται τοπικά με το δάχτυλο, το βράδυ πριν από την κατάκλιση, τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά από 6-10 ώρες η περιοχή ξεπλένεται για να μειωθεί ο ερεθισμός. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 16 εβδομάδες.

Αλοιφή με σινεκατεχίνες

Πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα με ανοσοδιεγερτικές, αντιοξειδωτικές και αντιικές ουσίες (Sinecatechins/Polyphenon E). Οι ουσίες που περιέχονται στην αλοιφή προέρχονται από εκχύλισμα φύλλων του πράσινου τσαγιού (φυτό camellia sinensis). Η αλοιφή αυτή εφαρμόζεται τρεις φορές την ημέρα τοπικά, σε κονδυλώματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 εβδομάδες.

Διάλυμα τριχλωροξικού οξέος

Χρησιμοποιείται σε διάλυμα 80%-90% και δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως οι άλλες φαρμακευτικές μέθοδοι. Μικρή ποσότητα διαλύματος τοποθετείται από τον γιατρό επάνω στο κονδύλωμα. Συνήθως χρειάζονται επανειλημμένες εφαρμογές ανά εβδομάδα.
Check here English Version
Διαβάστε Επίσης