Υπάρχουν κάποιοι ιοί, που ονομάζονται HPV και προκαλούν καρκίνο και κονδυλώματα. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ναι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ιών, που προσβάλλουν τον άνθρωπο, οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που λέγονται διεθνώς HPV (HumanPapillomaViruses). Μια κατηγορία από αυτούς, οι λεγόμενοι γεννητικοί τύποι των HPV μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούν κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους.
Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η μόλυνση είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό, ευτυχώς όμως οι καρκίνοι είναι σχετικά σπάνιοι και προλαμβάνονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους HPV στη γυναίκα εστιάζεται στο κατώτερο μέρος της μήτρας, που λέγεται τράχηλος της μήτρας. Σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 100% εάν ένα κορίτσι εμβολιαστεί και μετά παρακολουθείται (με τεστ Παπανικολάου και μετά την ηλικία των 30 με HPV τεστ). Επομένως οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν.
Όταν ακούει κανείς κονδυλώματα το μυαλό του πηγαίνει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τι σχέση έχουν με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Έχουμε δύο υποομάδες των HPV. Τους HPV χαμηλού κινδύνου και τους υψηλού κινδύνου ή ογκογόνους.
Τα κονδυλώματα που γνωρίζει ο κόσμος, σαν ένα από τα κλασσικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – ονομάζονται για την ακρίβεια οξυτενή κονδυλώματα – είναι κατά κανόνα καλοήθη. Το 90% από αυτά οφείλονται στους χαμηλού κινδύνου HPV. Οι καρκίνοι δημιουργούνται από τους HPV υψηλού κινδύνου.
Πώς μεταδίδονται οι HPV;
Κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Πρέπει να υπάρξει τριβή του δέρματος για να εισχωρήσει ο ιός στα κύτταρά μας.
Υπάρχουν συμπτώματα; Πώς μπορεί μια γυναίκα να ξέρει αν έχει μολυνθεί και αν κινδυνεύει;
Η μόλυνση από τους HPV σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως δημιουργεί μια παροδική λοίμωξη στα κύτταρα του κατώτερου γεννητικού συστήματος και αυτοϊάται. Στο 90% των γυναικών που μολύνονται από κάποιον HPV, η λοίμωξη καταστέλλεται από μόνη της μέσα σε 2 χρόνια, χωρίς καμιά θεραπεία. Ο κίνδυνος εστιάζεται στις λίγες εκείνες γυναίκες, που δεν μπορούν να καταστείλουν τη λοίμωξη από τους ογκογόνους HPV. Αυτές τις γυναίκες πρέπει να εντοπίσουμε με τον προληπτικό έλεγχο, διότι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και αργότερα καρκίνο.
Πρόληψη. Τι πρέπει να κάνει ένα νέο κορίτσι για να μη πάθει ποτέ καρκίνο τραχήλου μήτρας;
Το τέλειο είναι να γίνεται το εμβόλιο, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Το εμβόλιο δεν μας καλύπτει από όλους τους ογκογόνους HPV, περιορίζουν όμως τον κίνδυνο κατά 90%. Ποια θα ήταν η ιδανική πρόληψη;
Τα κορίτσια να κάνουν το εμβόλιο πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, και μετά να κάνουν και τον προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ.
(Στις ηλικίες από τα 20 μέχρι τα 30 να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου –
Μετά την ηλικία των 30 μπορούν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου ή με HPV τεστ).
Τι εξετάσεις πρέπει να γίνονται;
Τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται τις αποφασίζει ο γιατρός. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στον προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και με HPV τεστ, μετά την ηλικία των 30 ετών. Αν κριθεί σκόπιμο από το γιατρό θα αποφασίσει για κολποσκόπηση, βιοψίες κλπ.