Τι εξετάσεις χρειάζονται για τους HPV ;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται στις γυναίκες αποσκοπούν στο να ελεγχθούν τα στο κατώτερο γεννητικό σύστημα προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν έχουν προσβληθεί από τους HPV και κυρίως εάν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Οι εξετάσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας να γίνουν είναι οι εξής:

  • Γυναικολογική εξέταση
  • Τεστ Παπανικολάου
  • Κολποσκόπηση
  • Βιοψία
  • Μοριακά τεστ για αναζήτηση του DNA των HPV, του mRNA και άλλα μοριακά τεστ (όπως p16, Ki-67 κλπ).

Στην απλή γυναικολογική εξέταση φαίνονται μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα, που είναι αλλοιώσεις ορατές με το γυμνό μάτι και συνήθως ψηλαφώνται επειδή προεξέχουν από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Τα κονδυλώματα αυτά είναι κατά κανόνα καλοήθη και συνήθως δημιουργούνται από HPV χαμηλού κινδύνου. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν φαίνονται στην απλή κλινική εξέταση με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό προκαρκινικών αλλοιώσεων στο αιδοίο. Στην απλή γυναικολογική εξέταση φαίνονται βέβαια οι προχωρημένοι καρκίνοι. Όμως, η σωστή πρόληψη επιβάλλει την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων που είναι θεραπεύσιμες. Θεραπεύσιμες είναι οι αλλοιώσεις όταν εντοπίζονται επιφανειακά, αφορούν δηλαδή μόνο στο επιθήλιο.

Αποτελούνται από κύτταρα σε ειδική διάταξη <a href="https://mortakis.hpvinfocenter.gr/index.php/tooltips#epithilio">Περισσότερα</a>
Διαβάστε Επίσης