Όσο μεγαλώνουμε διαπιστώνουμε πως εύκολα παίρνουμε βάρος και δύσκολα το χάνουμε. Πολλά παίζουν ρόλο- η φυσική δραστηριότητα, οι διατροφικές συνήθειες, οι ορμόνες, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας αποθηκεύει το λίπος.
* Φρούτα και λαχανικά
Γέμισε το μισό σου πιάτο κάθε γεύματός σου με φρούτα ή λαχανικά. Τις περισσότερες φορές έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Επίσης, συνήθως σε χορταίνουν, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.
* Μην ξεχνάτε το πρωινό
Ένα υγιεινό πρωινό, όπως χυλός βρώμης ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα σου δίνει αρκετή ενέργεια ώστε να αποφύγεις κάποιο ανθυγιεινό σνακ ή να φας υπερβολικά πολύ το μεσημέρι.
* Περιορίστε το βραδινό
Έρευνες έχουν αποδείξει πως τρώγοντας το μεγαλύτερο μέρος της τροφής σας μέχρι τις 3 το μεσημέρι είναι προτιμότερο καθώς ο μεταβολικός ρυθμός το βράδυ μειώνεται με αποτέλεσμα να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος.
* Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε
Προσπαθήστε να τρώτε το φαγητό σας βραστό, ψητό ή στον ατμό και όχι στο τηγάνι ή σε μεγάλες ποσότητες λαδιού.
* Μειώστε τις θερμιδικές αποδοχές
Μεγαλώνοντας ο οργανισμός μας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες από ότι στο παρελθόν. Είναι καλό να υπολογίζουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και να μη γεμίζουμε το πιάτο και δεύτερη φορά.
* Συγκεντρωθείτε στο φαγητό
Όταν η μέρα μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις συνηθίζουμε να τρώμε ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαστε με κάτι άλλο ή να παίρνουμε κάτι απ το δρόμο για να ξεγελάσουμε την πείνα μας. Όταν, όμως, δε συγκεντρωνόμαστε στο φαγητό, τείνουμε να πεινάμε αμέσως μετά και να τρώμε περισσότερο. Επικεντρώνοντας όλες μας τις αισθήσεις στο φαγητό επιτρέπουμε στο μυαλό μας να συνειδητοποιήσει πότε έχουμε χορτάσει.
* Αποφύγετε τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη και δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, αντιθέτως τον βλάπτουν.
* Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Ένα ποτήρι μπύρα η κρασί περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Επιπλέον, το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε παραπάνω όταν πίνουμε.
* Βρείτε χρόνο για άσκηση
Μπορεί το πρόγραμμά σας να είναι γεμάτο, αλλά τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα είναι μέγιστης σημασίας.
* Χτίστε μυική μάζα
Το σώμα μας τείνει να χάνει μυική μάζα μετά τα 40, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες. Καθώς οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση το χάσιμο βάρους. Ασκήσεις ενδυνάμωσης είτε με βάρη είτε με το βάρος του σώματος όπως οι κοιλιακοί και τα καθίσματα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, είναι απαραίτητες.
* Χαλαρώστε
Το στρες μας οδηγεί στη λαιμαργία και στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων. Βρείτε τον τρόπο που σας βοηθάει να χαλαρώσετε- η γιόγκα, ο διαλογισμός, το περπάτημα στη φύση, ένα λογοτεχνικό βιβλίο.
* Κοιμηθείτε καλά
Προβλήματα υγείας, το στρες, ορισμένα φάρμακα, η εμμηνόπαυση συχνά προκαλούν διαταραχές ύπνου. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά τείνουν να παίρνουν βάρος. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς.
* Ελέγξτε τον θυρεοειδή αδένα σας
Σε περίπου 5% των ανθρώπων ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί- συχνότερα σε γυναίκες και σε ηλικίες άνω των 60. Εάν παρά την προσπάθεια δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να αποκλείσετε κάποιο ορμονικό αίτιο. Συχνά συνοδά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι το αίσθημα κακουχίας, οι μυικοί πόνοι, η κατάθλιψη.
Επιμέλεια κειμένου- Αναστασία Μορτάκη, Ειδικευόμενη Μαιευτικής Γυναικολογίας
Πηγές- webmd.com, nhs.uk, cdc.gov