Αν μια γυναίκα σήμερα δεν έχει HPV πρέπει να είναι ήσυχη όλη της τη ζωή;

Με τις εξετάσεις που διαθέτουμε μπορούμε να διαγνώσουμε μόνο ενεργό λοίμωξη από HPV. Αυτές οι εξετάσεις αποδεικνύουν την παρουσία ή μη των HPV τη δεδομένη χρονική στιγμή που ελήφθη το δείγμα (συνήθως λαμβάνονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας ή βιοψίες).
Εάν η λοίμωξη έχει υποχωρήσει και ο HPV έχει κατασταλεί από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τότε είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ύπαρξή του. Μπορεί να είχατε μολυνθεί από HPV σε κάποια φάση της ζωής σας και να μη το γνωρίζετε, επειδή δεν είχατε κανένα σύμπτωμα. Στους περισσότερους ανθρώπους οι HPV προκαλούν μια παροδική λοίμωξη χωρίς συμπτώματα.
Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, οι αλλοιώσεις που προκλήθηκαν από τους HPV να υποτροπιάζουν ακόμη και μετά από θεραπεία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο ιός έχει παραμείνει σε μικρές (μη ανιχνεύσιμες) ποσότητες στα κύττταρά μας και πότε θα υποτροπιάσει μια λοίμωξη από HPV.
Επομένως εάν οι εξετάσεις σας σήμερα δεν δείξουν αλλοιώσεις από HPV αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποβληθείτε ποτέ ξανά σε προληπτικό έλεγχο.

Δείτε το σχετικό video