Υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άσχημα, επειδή ο γιατρός σας είπε ότι μολυνθήκατε από HPV;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε αρνητικά συναισθήματα. Δεν είστε η μόνη που έχει κολλήσει HPV.
Η μόλυνση από HPV είναι πολύ συχνή, καθώς περίπου το 80% και πλέον των ανθρώπων έχουν πιθανότητα να μολυνθούν από κάποιον ή κάποιους HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι HPV παρασιτούν στα επιθήλια των γεννητικών οργάνων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τους HPV δεν το γνωρίζουν, επειδή δεν είχαν εμφανείς αλλοιώσεις ούτε και συμπτώματα.
Δεν μπορείτε να γνωρίζετε, εάν DNA κάποιων από τους 40 γεννητικούς HPV βρίσκεται στα κύτταρα των γεννητικών οργάνων του συντρόφου σας. Ούτε εκείνος το γνωρίζει και κανένας από τους δύο δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.
Συνήθως, οι αλλοιώσεις που δημιουργούνται υποχωρούν από μόνες τους. Ακόμη και στην περίπτωση που θα εμφανιστούν κάποια προβλήματα, η σύγχρονη ιατρική μπορεί να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς.
Μην αγχώνεστε. Δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα, δεν είστε μόνη σας. Απλώς καλό είναι να ελέγχεστε προληπτικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Ποιες είναι οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα;
- Περίπου 40 διαφορετικοί γεννητικοί HPV μολύνουν γυναίκες και άνδρες.
- Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.
- Διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου, επειδή μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη και κακοήθη νοσήματα αντίστοιχα.
Τα κονδυλώματα που προκαλούνται συνήθως από τους HPV χαμηλού κινδύνου μπορεί να είναι ενοχλητικά, αλλά δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
Οι καρκίνοι προκαλούνται από τους HPV υψηλού κινδύνου. Θεωρούνται το σπάνιο ενδεχόμενο μιας συχνής μόλυνσης και οι περισσότεροι από αυτούς προλαμβάνονται.
Υπάρχουν δύο τρόποι πρόληψης:
- Ο πρώτος τρόπος είναι να εμβολιαστείτε προληπτικά και να μην αφήσετε τον ιό να σας μολύνει.
- Ο δεύτερος τρόπος είναι να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις και να θεραπευτούν, προτού εξελιχθούν σε καρκίνο.
Υπάρχει εμβόλιο, που προφυλάσσει από όλους τους γεννητικούς HPV;
- Δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί εμβόλιο που να προφυλάσσει από όλους τους γεννητικούς HPV.
- Κατασκευάστηκαν, όμως εμβόλια που σας καλύπτουν για τους HPV που δημιουργούν τα πιο συχνά προβλήματα. Τα εμβόλια αυτά σας προφυλάσσουν από τους συγκεκριμένους HPV, εάν χορηγηθούν προτού μολυνθείτε.
Ποιος είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προκαλείται από τους HPV στις γυναίκες;
- Ο πιο συχνός καρκίνος που προκαλείται από τους HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ευτυχώς προλαμβάνεται, επειδή συνήθως παρουσιάζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις και μετά εμφανίζεται ο καρκίνος.
- Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχεσθε προληπτικά, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις και να θεραπευτούν
Ποιος έλεγχος πρέπει να γίνει για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
- Ο προληπτικός έλεγχος που εφαρμόζεται σήμερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ αποτελεσματικός και αξιόπιστος.
- Εκτός από το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται και το HPV τεστ, με το οποίο ανιχνεύεται η λοίμωξη από ογκογόνους HPV.
- Η αξιοπιστία του HPV τεστ είναι μεγαλύτερη από 90%.
- Σε περιπτώσεις θετικών ευρημάτων από τον προληπτικό έλεγχο ακολουθεί η κολποσκόπηση και η λήψη βιοψιών.
Ο εμβολιασμός των κοριτσιών (πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών) σε συνδυασμό με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (περιοδικοί έλεγχοι στις γυναίκες με τα σύγχρονα τεστ) θεωρείται ότι μπορεί να προφυλάξει τις γυναίκες από τον συγκεκριμένο καρκίνο σε ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στο 100%.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους καρκίνους που προκαλούνται από τους HPV, ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για το πώς μπορείτε να τους προλάβετε.
Τι πρέπει να κάνετε για να προφυλάξετε τα παιδιά σας;
- Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα, θεωρείται σίγουρο ότι είναι μεγάλα τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
- Συνιστάται ο εμβολιασμός τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.
Διαγνώστηκε μόλυνση από HPV σε εσάς. Υπάρχει κίνδυνος να μολύνετε τα παιδιά σας;
- Οι γεννητικοί HPV μεταδίδονται κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή.
- Πρέπει να έρθει κάποιος σε επαφή με δέρμα ή βλεννογόνο που έχει αλλοιώσεις από HPV, για να κολλήσει τον ιό.
- Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα παιδιά σας.
Πώς πρέπει να διαχειριστείτε το πρόβλημα της μόλυνσης από HPV μαζί με τον σύντροφό σας;
- Αρχικά, μην διαταράξετε τη γαλήνη και την ευτυχία σας και έπειτα, ζητήστε ενημέρωση από κάποιον ειδικό γιατρό.
- Φροντίστε να επιμορφωθείτε σωστά. Συνήθως, δεν είναι σίγουρο ποιος κόλλησε ποιον (εκτός εάν ο ένας εκ των δύο δεν είχε ποτέ άλλη σχέση στο παρελθόν) και είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς κόλλησε και από ποιον.
- Μόνο όσοι έχουν ιστορικό οξυτενών κονδυλωμάτων γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν κάποτε.
- Ακόμη, όμως και εκείνοι δεν γνωρίζουν, εάν έχουν μολυνθεί και από ογκογόνους HPV.
- Επίσης, θεωρούν ότι θεραπεύτηκαν και δεν υπάρχει πια ο ιός πάνω τους.
- Αυτό, δεν είναι καθόλου σίγουρο, αφού οι υποτροπές της λοίμωξης δεν μπορούν να αποκλειστούν ποτέ και σε κάθε υποτροπή (όποτε πέφτει το ανοσοποιητικό σύστημα) μπορεί ο ιός να μεταδοθεί.
- Σε μακροχρόνιες σχέσεις συνήθως και οι δύο στο ζευγάρι έχουν μολυνθεί. Μπορεί τώρα να μην έχει αλλοιώσεις ο σύντροφός σας (εάν ελεγχθεί), αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν DNA από HPV στα κύτταρά του. Απλώς το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί καλά και έχει καταστείλει τη λοίμωξη.
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από τα βιβλία του Αλέξανδρου Μορτάκη:
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.