Διάγνωση και συμπτώματα της HPV μόλυνσης στους άντρες

Τι συμπτώματα έχει ένας άνδρας που μολύνθηκε πρόσφατα από HPV;

Η μόλυνση και η υποκλινική λοίμωξη από τους HPV συνήθως δε συνοδεύονται από συμπτώματα και για τον λόγο αυτό περνούν απαρατήρητες. Οι μόνες αλλοιώσεις που γίνονται αντιληπτές είναι τα οξυτενή κονδυλώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή από τον ασθενή, που τα αντιλαμβάνεται και ζητάει τη γνώμη του γιατρού. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση, που συνεπικουρείται από τη χρήση μεγεθυντικού φακού. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις χρειάζεται βιοψία για να σιγουρευτεί η διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των υποκλινικών λοιμώξεων και των προκαρκινικών αλλοιώσεων;

Οι υποκλινικές αλλοιώσεις εξ ορισμού δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Πρέπει να εξεταστεί τμήμα από ιστό (βιοψία) στο μικροσκόπιο και να μελετηθεί το επιθήλιο για να τεθεί η διάγνωση. Η διαδικασία αυτή δε συνιστάται γενικά για την ανίχνευση απλών λοιμώξεων, αφού, όπως αναφέρθηκε, υποχωρούν από μόνες τους.

Η λήψη βιοψιών γίνεται για τη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων στο πέος και στον πρωκτό. Τη θέση από την οποία θα ληφθεί η βιοψία την αποφασίζει ο εξειδικευμένος γιατρός. Πολλές φορές χρησιμοποιείται διάλυμα οξικού οξέος, το ίδιο διάλυμα που χρησιμοποιείται και στην κολποσκόπηση στις γυναίκες.

Ο έλεγχος του πρωκτικού σωλήνα γίνεται με τη βοήθεια του κολποσκοπίου και χρήση διαλύματος οξικού οξέος (ίδια τεχνική με την κολποσκόπηση). Η εξέταση λέγεται διεθνώς πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (high resolution anoscopy).

Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας συνιστάται να γίνεται σε περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων στον πρωκτό και ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.