Υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση

Τι είναι η αναπνευστική θηλωμάτωση;

Πρόκειται για νόσημα στο οποίο εμφανίζονται θηλώματα στους αεραγωγούς σωλήνες του αναπνευστικού συστήματος (κυρίως στον λάρυγγα και δευτερευόντως στο υπόλοιπο αναπνευστικό). Τα θηλώματα αυτά μπορεί να κλείσουν τους αεραγωγούς, με κίνδυνο για τη ζωή. Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο αναπνευστικό, από τη μύτη μέχρι τον πνεύμονα. Όμως στο 95% των περιπτώσεων υπάρχουν αλλοιώσεις στον λάρυγγα. Η τραχεία αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη εστία εντόπισης και ακολουθεί η εντόπιση θηλωμάτων στους βρόγχους.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται και πόσο συχνά;

Συναντάται σε παιδιά νεότερα των πέντε ετών αλλά και σε ενηλίκους (συνήθως στην τέταρτη δεκαετία της ζωής). Στα παιδιά η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 3,5-4 έτη, ενώ στους ενηλίκους τα 35-40 έτη. Η συχνότητα της νόσου είναι πολύ μικρή. Στις ΗΠΑ περιγράφονται ετησίως γύρω στα 1.000 περιστατικά (5 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους). Ανάλογη συχνότητα αναφέρεται και σε στατιστικά δεδομένα από τη Δανία.

Πού οφείλεται η αναπνευστική θηλωμάτωση;

Αιτιολογικοί παράγοντες είναι οι HPV 6 και 11 (πιο συχνά ανευρίσκεται ο HPV 11). Σε σπάνιες περιπτώσεις ανευρίσκονται οι HPV 16 και 18. Οι αλλοιώσεις στα παιδιά αποδίδονται σε μόλυνσή
τους περιγεννητικά. Η μόλυνση του νεογνού κατά τον φυσιολογικό τοκετό θεωρείται ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης. Φαίνεται όμως ότι και η καισαρική τομή δεν προστατεύει κατά 100% και ότι σε κάποια νεογνά μεταδίδεται ο HPV κατά την περιγεννητική περίοδο. Τα πιο πολλά περιστατικά σε παιδιά αφορούν πρωτοτόκα από νεαρές μητέρες που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Οι αλλοιώσεις στους ενηλίκους πιθανολογείται ότι οφείλονται σε σεξουαλική μετάδοση των HPV.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι:

  • Βράχνιασμα ή αλλαγή στη φωνή
  • Αίσθηση πνιγμού
  • Αίσθηση ξένου σώματος στον λαιμό
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Συριγμός κατά την αναπνοή

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με εύκαμπτο ενδοσκόπιο (λαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση).

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία συνίσταται στην καταστροφή των αλλοιώσεων με laser ή κρυοθεραπεία ή μικροαπόξεση σε συνδυασμό με αντιικά φάρμακα. Όμως οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι συχνές.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η νόσος χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη στα μικρά παιδιά. Συχνά απαιτείται διατομή της τραχείας (τραχειοτομή) για να εξασφαλιστεί η αναπνοή.
Σε ένα μικρό ποσοστό (3%-5%) οι αλλοιώσεις μπορεί να εξαλλαγούν και να εμφανιστεί πλακώδες καρκίνωμα.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Η πρόληψη γίνεται με εμβόλιο που προφυλάσσει από τους HPV 6 και 11. Θεωρείται σκόπιμο να εμβολιάζονται κορίτσια και αγόρια πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Έτσι αποτρέπεται η μόλυνση από τους συγκεκριμένους HPV και η μετάδοσή τους στο νεογνό. Με τον εμβολιασμό πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών προλαμβάνεται και η αναπνευστική θηλωμάτωση στους ενηλίκους.




Check here English Version
Διαβάστε Επίσης