Το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρά μας έχουν έναν κύκλο ζωής. Γεννιούνται, διαιρούνται για να φτιαχτούν καινούρια κύτταρα, μετά διαφοροποιούνται και κατόπιν πεθαίνουν.
Όταν είμαστε παιδιά, τα κύτταρά μας πολλαπλασιάζονται με πιο γρήγορους ρυθμούς και το σώμα μας αναπτύσσεται. Εάν τραυματιστούμε, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα στην περιοχή του τραύματος και αναπληρώνουν τον ιστό που χάθηκε. Στις μεγάλες ηλικίες συνήθως τα καινούρια κύτταρα απλώς αναπληρώνουν αυτά που γέρασαν και πέθαναν.
Υπάρχει στο σώμα μας μια συνεχής ανανέωση των κυττάρων, η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη από ειδικούς μηχανισμούς που διαθέτουμε. Εδώ απαντήθηκε πώς ανανεώνονται τα κύτταρα στα επιθήλιά μας. Εάν σε κάποια φάση χαθεί ο έλεγχος και μερικά κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, έχουμε δημιουργία όγκων.
Η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι πολύ διαφορετική από τη φυσιολογική διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων μας.
Πρωτεύοντα ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μας παίζει το DNA που έχουμε σε κάθε κύτταρό μας. Εάν το DNA μας υποστεί κάποια ζημιά από κάποιο αίτιο, αυτό λέγεται μετάλλαξη και έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα που είναι μεταλλαγμένα και δεν έχουν φυσιολογική λειτουργία. Τα μεταλλαγμένα (καρκινικά) κύτταρα, εκτός από το ότι δεν επιτελούν φυσιολογική λειτουργία, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, δεν πεθαίνουν και σχηματίζουν όγκους αρχικά τοπικά και μετά σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).
Οι αιτίες της δημιουργίας μεταλλαγμένων κυττάρων και καρκίνου είναι πολλές, όπως:
- Κληρονομική προδιάθεση
- Ακτινοβολία
- Χημικά καρκινογόνα
- Φλεγμονώδεις παράγοντες
Όπως αναφέρθηκε εδώ, το DNA των ογκογόνων HPV μπορεί μετά από χρόνια λοίμωξη να προκαλέσει μεταλλάξεις στα κύτταρά μας με πιθανότητα καρκινογένεσης.
Check here English Version